Uw Coach: Esther Spaargaren

Welkom, mijn naam is Esther Spaargaren, moeder van 2 lieve kinderen en partner van een lieve man. In het dagelijkse leven parttime werkzaam als docent en gecertificeerd mindfulnesstrainer.

Zoals velen van ons, moet ook ik een hoop “ballen hoog houden”. Een ( jong) gezin, ouder wordende familie, mantelzorg, werk, sport en een sociaal leven. En zoals je ziet, in dit rijtje sta ik zelf nog niet eens bij! Hoe voller je leven wordt, hoe vaker je jezelf als laatste plaatst in het rijtje om voor te zorgen, terwijl het bij jezelf begint om voor te zorgen!

Ik werd daarmee hard geconfronteerd in 2016, als “de laatste in de rij”. Een zware burn-out. Het gevoel dat ik compleet afgesneden was van mijn innerlijk, mezelf compleet kwijt. Alsof de bodem onder mijn voeten weggeslagen was, zo voelde het. Waarom, hoe dan, wat nu, wanneer gaat dit voorbij?! Zoveel vragen en het meteen willen oplossen. En daar lag het punt nu. Eerst leren zorgen voor jezelf door middel van rust en zijn, in plaats van hard werken en het willen oplossen. De tijd voor mezelf nemen was ongelooflijk belangrijk in dit proces.

Geen tijd denken te hebben voor jezelf omdat er een lijstje is dat nooit af is en zichzelf vult, terwijl gek genoeg IK/ JIJ nooit op dat lijstje van to do wordt gezet. En als je jezelf erop zet, sta je waarschijnlijk nooit bovenaan.

En daar kwam mindfulness om de hoek, op precies het juiste moment in mijn leven. Omdat ik er zo doorheen zat, stond ik juist open voor alles! Mindfulness leerde me dat ik wel tijd voor mezelf kon nemen, omdat die tijd er WEL was, maar die beschikbare tijd vulde zich voorheen op met “het to-do lijstje”. Alles was belangrijker dan mezelf (Ik wist niet eens meer wat ik leuk vond of mij energie gaf!).

Mindfulness leerde me zoveel. In het moment leren zijn, al is het maar 10 seconden gaf al zoveel rijkdom aan mijn leven op dat moment. Maar ook tijd nemen, durven nemen voor mezelf waardoor mijn batterij weer wat ging opladen. Spontaan wat doen en merken dat het leuk kon zijn omdat ik niet bezig was op dat moment met mijn to do lijstje, maar echt in dat moment kon zijn. Gedachten leren zien en er kritisch naar kijken. Wat een eyeopener was dat! We geloven onze gedachten, maar onze gedachten zijn geen waarheid! En vooral daar ligt een wereld van vrijheid: je bent je gedachten niet.
Is mindfulness niet zweverig? Nee, totaal niet. Juist door eindelijk eens te richten op wat er nu is, leer je te ontspannen omdat je in dit moment bent in plaats van die 30 andere dingen op je lijstje of bij wat je denkt dat anderen van je verwachten.